Jag är i Frankrike nu, det märks, men inte på vädret (här är 20 grader varmt) utan på att de jag möter inte kan prata ett ord engelska.

Det enda jag kan säga på franska är “ja” och “vill du älska med mig i natt?”, det är inte så användbara fraser när jag letade glutenfri mat i affären. Eller förresten, det kanske hade funkat bättre än de översättningskort jag hade med mig från celiakiförbundet, för “franskorna” betedde sig som om de inte fattade någonting fast all fakta om glutenintolerans stod på franska.

Min 14,5 åriga dotter är glutenallergisk, dvs tål inte havre, korn, vete och råg. Dessutom har hon en massa andra allergier som pluppade upp en efter en när hon fyllt 12 år.

När man är allergisk mot gluten har kroppen svårt att ta upp näring, det kanske är därför som fransyskorna ofta är bleka och smala som lyktstolpar? De vet inte om att de är allergiska och de vill inte heller veta eftersom de har hittat en jättebra bantningsmetod. Alla fortsätter äta sina baguetter av vetemjöl för att hålla vikten…

I natt kör vi vidare mot Spanien, det är lättare att köra på natten. Mindre trafik och ungarna sover i baksätet, säkert fastspända i sina bilbälten och med huvudena obekvämt på sne.

När jag var liten och mina föräldrar körde 100 mil upp till stugan i Finland, hade vi fällt ner säterna i vår volvo kombi så brorsan och jag kunde  sova på madrasser där bak. Då vaknade vi pigga och med spring i benen medan mammsen och pappsen var slitna efter all körning. När alla sitter och sover lagom obekvämt så är vi alla ganska trötta dagen efter, på så sätt slipper vi tjatande överaktiva barn.

 

2 Responses to Fransyskorna bleka och smala som lyktstolpar är förmodligen glutenintoleranta utan att veta om det, sån allergi finns nämligen inte här

  1. Suzie says:

    Ja, det gäller att vara praktisk, och ungar skall härdas!

  2. Rob Fukitol says:

    nyss hemkommen från N.Y.C. så jävla bra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com