För några dagar sen läste jag i DN att 14 unga män dött av nätdrogen 5-IT under juli månad, eller rättare sagt så har obducenterna haft verktyg som kan mäta substansen i några veckor så det kan vara fler döda.

Det här med nätdroger får mig att känna mig gammal. Jag borde veta mer, alla vuxna som har barn eller arbetar med barn borde vara mer insatt i dagens utbud av droger, för det är mycket mer vanligt än vad vi tror!

Jag har varit punkare och mina föräldrar frågade oroligt om mina kompisar använde droger, men jag har aldrig använt droger och aldrig varit på någon fest i Sverige där det förekommit. Visst fanns det knarkare, vi kallade dem så även om de “bara” rökte hasch,  men de var långt borta från mig och mina polare. I skolan fick vi lära oss om skador från droger, cigaretter och alkohol. Ska jag vara ärlig så fanns det cigaretter och alkohol på våra fester, men på nåt sätt blev vi väldigt anti-drog.

Men det är skillnad nu för tiden. Min syster är lärare på ett gymnasium med idrottsinriktning och hennes elever har berättat att det förekommer droger på alla fester som de är på och då är det idrottselever! Jag känner en “vanlig” 23årig kille från Norrland som säger att han nästan är ensam bland sina kompisar om att inte vilja ta droger när det är fest.

Det syns inte vem som är knarkare längre. Inte än i alla fall, men jag gissar att några av de som partydrogar kommer att bli riktiga urtypen för hur knarkare ser ut och beter sig. De tror nog att de inte kan bli beroende, men fler än de tror kommer att fastna.

Om de inte dör först.

Det är billigt och lätt att få tag på, att ta nätdroger är som att spela rysk roulette eftersom det ofta är flera olika preparat som blandas i hop och blir pulver eller tabletter. Det går inte att se vilken tablett som ger överdos och dessutom så skriver DN att människor på chattforum rekommenderar olika höga höga doser…

Vad är det som gör att så många unga experimenterar med droger? Vet de inte om riskerna eller är kickarna de söker så eftertraktade att de vill ha dem fast de riskerar att dö?

Hur ska vi få slut på det här?

 

 

3 Responses to Vad är det som gör att det är så utbrett att använda droger nu för tiden?

 1. mammahjärtat says:

  ja du den frågan ställer jag mig oxå då jag haft med sido effekterna av det sk party drogandet som spårat ur.Tonåringar som fått en sne tändning o i ett förvirrat tillstånd gått o rånat langarn med yxa,en kille som tagit ett piller för polarn lova att man blir kul av det.Efter analys då denne slagit sönder halva häktet visade det sig att det roliga pillret var en stark dos av epilepsi medicin , jag har många fler skräck historier på lager.Vi har missat något i samhället och vad jag ser är vi så inne i samhällets uppvridna tempo så vi missar våra barn.Har haft placeringar där grund för placering är bristande föräldrar förmåga.Föräldrar helt vanliga medel Svensson som inte har förmågan att sätta gränser och säga nej.Men jag har oxå sett fall där det är den unges rop på hjälp då missbruk förekommer i hemmet och inga insatser gjorts i tid. Så det är nog en blandning av det mesta. Jag tror oxå att i all iver om barnens rätt har vi kanske spårat ur och låtit dom ta överhanden det baserar jag på frågan jag fick när jag sa åt lärarna att vara bestämmande vuxna som sätter gränser.Frågan jag fick var hur mkt får vi säga till då???
  Hallå om någon spottar på golvet framför dig så har du rätt och bli arg oavsett barn eller vuxen då säger man till på skarpen!!!

 2. Inga-Lill Söderlund says:

  Är helt övertygad om att det finns flera orsaker men en bidragande orsak är den nya trenden att alla är så rädda att komma med “skrämselpropagande”. Hört narkotikapolisen säga det IRL, och igår socialstyrelsen på radio. Det är ju som att säga att vi inte ska skrämma barnen för att köra bil utan körutbildning!Det kan funka att sätta sig i en bil och bara köra, det kan gå åt pipan också. Och det “skrämselpropagandan” bör in i diskussionen igen. Och straffen för droghandel måste bli väldigt mycket mer kännbara.Och… föräldrar måste bli mindre blåögda och fatta att deras barn förmodligen använder droger ibland. Även om man inte kan få dem att erkänna bör man som förälder helat tiden understryka allvaret och absolut inte sluta tjata om det.Det är bullshit att allt tjat har motsatt verkan.

 3. Familjehemsmamma says:

  Jag känner ju starkt att vi måste vara föräldrar över våra barn. Både med att ge sig tid till mycket prat och att lyssna på ungdomarna. Men också att kunna tala om att dom sorters fester vill jag inte att du ska gå på. När du är 18 år så hoppas jag att du kan ta så mycket eget ansvar så du själv väljer. Likaså hör man ju hur 14 – 15 åring åker in till Stureplan (stan) kvällstid. Jag skulle alldrig acceptera det. Men det är ett mycket stort problem idag eftersom våra ungdomar tror att dom är vuxna nog att vara i samanhang som dom många gånger inte klarar av. ALLA ANDRA ÅKER JU DIT!! Men jag tror inte heller att man bara kan säga nej till allt. Man måste engagera sig i våra ungdomar ända tills dom flyttar hemifrån, förhoppningsvis med styrka i kroppen att förstå vissa faror. För den ungdom som flyttar hemifrån med styrka ifrån en familj, har i jalla fall större chans att inte falla i alla gropar som finns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com