Har du sagt så här till någon: ”du kan om du bara vill” Jag har sagt det massor av gånger, ett av mina livsmotton är ”allting som jag vill kan jag göra” och det har jag försökt förklara för en hel del andra människor. Men det är bara en myt att alla människor kan vilja.

Människor som inte är mogna styrs väldigt mycket av instinkter, varenda barn har till exempel en instinkt som får dem att göra motsatsen till det som förväntas av dem. Det finns alltså en instinkt som gör att människor vill göra motstånd om vi känner oss tvingade, den kallas för motsståndsviljan men har ingenting med vilja att göra – det är en instinkt som triggas i gång under vissa omständigheter.  

När ett barn känner sig tvingad eller kontrollerad så kan motsståndsviljan göra att det kommer ett aggressivt utbrott, som förvånar barnet lika mycket som den vuxne.

När den vuxne känner sig tvingad eller kontrollerad  så är vi förhoppningsvis så pass mogna att vi inte hoppar på den andra personen och ger honom/henne stryk, vi kan hålla motsståndsviljan inom oss – men den känns i kroppen.

En omogen människa som styrs av sina instinkter blir som en bil som vinglar hit och dit på vägen, det tar lång tid att ta sig fram mot målet när man kör en sån bil eftersom det hela tiden blir svängar åt fel håll – utan hur man ens vet hur. Livet liksom bara händer…

För att kunna ha en egen vilja och styra dina impulser behöver du vara mogen, dit når du genom anknytning.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com