“Varför måste familjehem vara en företagssamhet med profit?” Jag fick den här frågan i ett mejl från Johan, han skrev också att han skulle vilja debattera om detta. Jag skulle också vilja att vi kan prata om det här med den ekonomiska ersättningen till familjehem, för min uppfattning är att det skrivs väldigt mycket i kommentarsfält i media om hur “familjehem gör det för att tjäna pengar” eller som du skriver till mig Johan: “se till så att familjehem blir ett hem för barnen och inte ett hem med ekonomiska intressen där man tjänar grova pengar.”

Jag skulle väldigt gärna vilja ha en riktig debatt eftersom jag tycker att de här åsikterna om att det är en enorm ekonomisk vinst i att vara familjehem, ger en bild av familjehem som inte är sann, det är en smutskastning av de vuxna som vill hjälpa barn.

Vem vinner på att familjehemmen smutskastas?

Ja, INTE är det de barn som placerats i familjehemmen i alla fall för vad är alternativet: Barnhem? HVB? Instutionsvård, är det bättre tycker du Johan?

För tyvärr så finns det alltid barn och tonåringar som behöver samhällets hjälp att få ordning på sitt liv, antingen är det de själva som stökat runt eller så har deras föräldrar inte förmågan att ta hand om dem just då.

Johan skriver till mig att: “om ett barn behöver ha hjälp så ska det vara av kärlek för den som sträcker ut handen för att hjälpa inte för att få ersättning, då är det bara i dennes egna intresse, jag kan bara säga att fy fan för familjehem som ska tjäna pengar på barn som far illa.”

Jag vet inte vilken erfarenhet du har av familjehem  Johan, du kanske känner någon som faktiskt har varit familjehem för att tjäna pengar eller så har du hört andras berättelser och tror att det är så det fungerar.

Jag har varit familjehem i nio år, jag har intervjuat 23 familjhemsföräldrar och sammanlagt har jag pratat med uppåt 100 familjehemsföräldrar genom åren, jag har inte träffat någon som vill göra ekonomisk vinst på sitt engagemang.

Men jag är inte naiv och tror att det inte finns såna människor, det finns nämligen människor som utnyttjar samhället i alla samhällsklasser/ folkslag / grupperingar……

Det finns privata organisationer som kostar kommunerna mycket pengar, de här organisationerna är en slags mellanhand som förmedlar familjehem till socialtjänsten och det är ett problem eftersom det finns bra och dåliga organisationer men inget bra system för kvalitetsäkring. De familjehem som anlitas av dessa organisationer får oftast en något högre ersättning än de som anlitas direkt från socialtjänsten – MEN de familjehemmen blir ändå inte rika.

Det går inte att generalisera och det är du gör Johan, du och de andra som smutskastar familjehemmen. Ni dömer ut och nervärderar alla familjehem,  har du tänkt på det? Ni nervärderar också de barn som placeras eftersom ni ger en bild av att det inte finns vuxna som vill ta hand om dem av omtanke och kärlek – det är bara bara bara pengar.

Det är av kärlek och omtanke som de familjer jag känner har blivit familjehem, de vill hjälpa barn och ungdomar som far illa. De öppnar upp sin familj för ett främmande barn som de inte vet någonting om, dessutom får de barnets biologiska familj med på köpet……för det finns ju en strävan att barnet ska kunna flytta tillbaka och det innebär att familjehemmet ska hjälpa barnet att få en fungerande relation med sina biologiska föräldrar.

När jag säger att det behövs realistiska ekonomiska förutsättningar så menar jag INTE lyxliv, enligt mig ska det inte vara en kamp för att få den dagliga ekonomin att gå i hop eftersom det inte är realistiskt att kunna ha en bra familjehemsvård när en familj lever under ekonomisk stress. 

Jag vet inte vad du tycker dig veta om arvodet Johan, men är 8900 kr i månaden “grova pengar”? Det är vad ett familjhem får ut om de har det högsta arvodet enligt de kommunala riktlinjerna.

Om jag relaterar till min egen tid som familjehem så var det omöjligt för mig och min man att arbeta heltid, vi var båda timvikarier inom LSS vården.  Det var just omtanke och kärlek till de placerade tonåringarna som gjorde det omöjligt att arbeta “på riktigt” eftersom de hade väldigt stora behov av oss, de var trasiga inombords och det var ett enormt arbete att hjälpa dem med skolan, socialträning och ge dem möjligheterna till ett bra liv.

Hur skulle vi ha löst det? Vi fick inget inkomstbortfall och för att kunna arbeta heltid hade vi fått ta till drastiska åtgärder som att låsa in tonåringen medan vi var på arbetet, men vart skulle vi låsa in honom/henne och få skola samtidigt?

Johan, är du familjehem själv? Har du öppnat upp din familj för ett barn eller tonåring?

Jag frågade min dotter Saga 17 år om hur hon tyckte att det var att vara familjehem, här är hennes svar:

När jag var mindre tyckte jag inte alls att det var konstigt, då var de som mina syskon. Men när vi varit familjehem ett tag fick vi barn med mer problem, och jag blev äldre och märkte mer att det var jobbigt ibland. När jag hörde att Jonas skrek att han skulle slå in näsbenet på dig mamma, mitt framför oss barn, blev jag jätterädd, jag trodde att han skulle slå dig och jag hade tyckt att han var snäll, så jag blev chockad och rädd när han blev så där arg.”

(Jonas är självklart INTE tonåringens rätta namn. Saga var 14 år när Jonas hotade mig)

Vi behöver prata om det här, det ska inte vara fult och skamfyllt att få betalt som familjehem.

 

 

 

7 Responses to Vi behöver prata om det här med ersättningen, det sprider sig en bild av att familjhem tjänar “grova pengar”…..

 1. Victoria says:

  Tyvärr tror ganska många att man blir rik av att ta emot andras barn.
  Jag har ett barn placerat hos mig och jag får för det hela 4500kr efter skatt! Jag tror inte många hade utfört det “jobb” jag lägger ner för att få detta barn att känna den trygghet som behövs.
  Det ska alltså motsvara en heltidslön,och med heltid så menar jag 24/7 och inte en 40 timmars arbetsvecka.
  Jag kan inte ta ett vanligt jobb,därför att barnet behöver mig även dagtid.
  Visst får jag barnbidrag och bostadsbidrag så det blir 2450kr till i månaden!
  Visst kan jag säga upp “uppdraget”,men det handlar om en otrygg liten kille som behöver mig,och då finns det alternativet!
  Jag kämpar dock för att få upp arvodet till en mer rimlig ersättning.
  Men nån skulle bara våga säga att jag gör det för pengarna…….

 2. Marlene says:

  Vi är “bara” kontaktfamilj, men jag känner redan nu efter bara ett drygt halvår att vi var väldigt naiva när vi gick in i detta. Det är mycket mer “jobb” och känslor än man anar.

 3. Jenny says:

  Mycket mycket bra skrivet! Jag håller med dig i allt du skriver.
  det florerar en hel drös med förutfattade meningar och osanningar som, efter att ha vandrat runt ett tag, börjar ses som sanningar… Men, Eva-Lena, ditt engagemang och dina starka texter kan förändra denna bild. Vi är många familjehem som får lite extra kraft av ditt driv! Fortsätt kämpa, vi hänger på!

 4. Linda says:

  Håller med till fullo,jag och min man har varit familjehem nu i 15 år och jag lovar att som familjehem tjänar man inte pengar tvärtom många gånger..Vi gör detta med hjärtat men detta är inga “vanliga” barn vi får ta oss an, utan barn med stor ryggsäck i form av tex,utsatta för incest,misshandel,vanvård ja listan kan göras lång…Många av barnen behöver BUP kontakt,Hab kontakt ,vuxna hemma på heltid,skolanpassad skolgång där ena familjehemsföräldern måste vara med,vakna nätter pga mardrömmar mm mm så jag skäms inte för att få ut mitt arvode på 8900 kr i månaden.. Är så himla trött på all smutskastning på familjehemmen!! Visst finns det “rötägg” i familjehemsvården men det finns det ju över allt i alla uppdrag/arbeten..Nej upp till debatt så vi som familjehem någon gång kan få lite guld i kanten i tillvaron och inte bara skit!!

 5. Anders says:

  ställ frågan tillbaka om vilken annan arbetstagare som är villig att arbeta 24/7 året runt?? och dessutom alltid ha jobbet i sitt eget hem?? vi familjehem och jourhem är ett släkte för sig själva men vi (tror att jag talar för fler än min egen familj) har ett syfte att hjälpa ungdomar och barn som farit illa på något sätt, för att ge dem en chans att hitta en så normal och bra uppväxt som möjligt.

 6. Naturligtvis är det okunskap som gör att, som du skriver, Johan “klagar”. Det är trist om människor är så inskränkta och enkelriktade i sitt tänkande, eller vad det nu är? Samtidigt kan jag ha viss förståelse för Johan med “kollegor”, det är inte så lätt alltid. Media är inte alltid en bra upplysningscentral. Det är lätt att få uppfattning om att familjehem måste tjäna stora pengar, eftersom många privata aktörer “säljer familjehem” till socialtjänster. På frågan varför en kommun måste köpa är svaren ofta att det finns inga att få tag på. Då kanske man också kan få för sig att familjehem hellre vill anlitas av privata aktörer för att tjäna stora pengar! Jag tycker däremot att det är beklämmande att tjänstemän och politiker inom den sociala omsorgen väldigt ofta anser att familjehem ska vara just det som Johan (i det här fallet) skriver “fy fan för familjehem som ska tjäna pengar på barn som far illa”, ett tacksamt och kärleksfullt som är nöjda med ett undermåligt arvode. Och dessa tjänstemän och politiker som dessutom många gånger “vägrar att lyssna” t ex på att ett familjehem önskar sig den självklara indexuppräkningen som ska ske när barnet fyllt tonår!
  Per Martinsson (f d familjehemspappa), handledare för familjehem och som träffat ett hundratal som kan berätta.

 7. tord says:

  Vilken lögn. Inte är det så at man förlorar på att vara foster hem. Det är bra inkomst. Lägsta är 4300 kr men det är ovanligt med så lågt. Vanilgst är en ungefär som man får ut genom föräldrar peningen otan att jobba. Strax över 7 tusen efter skatt

  men donia där fick familjen över tusen kr dagen vilket inte är ovanligt

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com