Det finns en Tingsrätt här i Sverige som verkar tycka att de inte behöver bry sig om lagar, rekommendationer och Barnkonventionen, det spelar inte heller någon roll att både socialtjänst och socialnämnd har en annan åsikt utan den här Tingsrätten har bestämt sig: De knappt tvååriga tvillingarna ska tillbaka till sin biologiska mamma.

Vad är det som gör att barnens rätt till en lugn uppväxt är mindre viktig än den här mammans vilja att ha sina barn boende hos sig?

De här tvillingarna hade äntligen landat i familjehemmet, de upplevdes som trygga och det syntes att det fanns en ömsesidig anknytning, det var tydligt att barnen hade sin mamma och pappa i familjehemmet. De träffade sin biologiska mamma varannan helg, familjehemmet var mån om att barnen skulle få ha den kontakten och åkte 26 mil enkel resa för att umgänget skulle fungera.

Barnen är bara två år och har redan erfarenhet av kastas hit och dit mellan olika vuxna; de har bott hos biologiska mamman – i jourhem – tillbaka till mamman i tre veckor – tillbaka till jourhemmet som nu blir familjehem (menad att vara ett långvarigt boende)  – bor på ett utredningshem i två månader där mammans kapacitet utreds och de kom fram till att biologiska mamman “saknar föräldraförmåga fullständigt” (citat !) tillbaka till familjehemmet….. 

Men den biologiska mamman ville bli den enda mamman för sina barn, det är viktigt för henne och hon tror att hon gör det som är bäst för sina barn. Det här är inte en mamma som missbrukar, kriminell eller har misshandlat sina barn och det kan vara här som problemet ligger för Tingsrätten kanske har bländats av ytan och sin övertro på det biologiska föräldraskapet….

Den 30 maj 2014 flyttades de tillbaka till biologiska mamman 

Men borde inte de som tar beslut som gäller barn, vara insatt i hur det är för barnen? Borde de inte se till barnets bästa? Tror de att små barn är som föremål som kan flyttas hit och dit utan att de påverkas?

Vad tror du? Är barnen är för små för att påverkas när de knappt är stora nog att ha ett språk?

Det som hände i den här berättelsen var att det ena barnet slutade äta och hade svårt att sova, båda barnen blev mycket mer klängiga på familjehemsföräldrarna. Förskolan gjorde en orosanmälan till socialtjänsten eftersom båda barnen fått ett annorlunda beteende. Barnens läkare kopplades in eftersom de har problem med luftvägarna och går på regelbundna kontroller, han gjorde också en orosanmälan till socialtjänsten.

Jag skulle vilja fråga dem som bestämmer HUR deras lösningen är det bästa för de här barnen? 

För de på Tingsrätten borde väl vara insatt i sånt här: Enligt Barnkonventionen artikel 3 ska barnets bästa komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn i offentliga och privata sociala välfärdsorganisationer och detta finns också i 1 § LVU och 1 kap. 2 § SoL. 

Om den här Tingsrätten hade kunskap om anknytning och separationers betydelse för den psykologiska utvecklingen, då hade barnen fått växa upp i familjehemmet med sina psykologiska föräldrar och samtidigt ha sin biologiska mamma kvar.

 

 

 

 

5 Responses to Snälla berätta för mig, hur menar du att den här lösningen är för barnens bästa?

 1. Sari says:

  Är ganska insatt i det här fallet och lider så med familjehemmet och barnen men även tycker jag synd om mamman som inte förstår eller har föräldrar förmågan och säkerligen kommer att utsättas för ytterligare ett misslyckande. Och jag funderar ganska rejält på VARFÖR vi familjehem utreds till max för att vi SKA vara två starka trygga vuxna för att klara av den jobbiga anknytnings processen och kunna ge barnen en stabil trygg tillvaro, när då bara för att man fött eller gett sina gener till ett barn (man har dessutom utredd låg kapacitet som förälder eller har problem övrigt) inte behöver uppfylla samma krav .Dessa barn har omöjligt en anknytning överhuvud taget till sin mamma . Detta är dessutom inte det första fallet jag fått höra som går till på detta vis vi kommer ha en ny vanvårds utredning i framtiden helt klart……..

 2. Wilma Nord says:

  Ja det är sanslöst, sveriges domstolar vet dessvärre inte vad BBIC är….
  Jag hade mamma/barn placering där dom gömde sig för fadern efter misshandel och hot, mamma o barn levde under skyddad identitet, dom fick nya namn och flyttade till en ny stad, då dömer tingsrätten till att pappan ska ha rätt till umgänge!! Det kommer ta 2 minuter innan han frågar barnen vart dom bor, ska barnen behöva vakta sin tunga och försöka ljuga när dom äntligen fått en ny kommun och skyddad plats att bo på??

 3. Jag är FULLSTÄNDIGT ÖVERTYGAD om att de barn som placerats i familjehem idag också någon gång i framtiden kommer att begära och få ersättning likt den som många får idag,”de vanvårdade fosterbarnen”. Jag tror att de får ersättning för att de blivit illa behandlade av socialförvaltningar och Tingsrätter!
  Per Martinsson

 4. Jessica says:

  Instämmer helt med Sari. Saknar ord. Vem plockar upp de trasiga människor som blir resultatet av detta?

 5. Maria Blomberg says:

  Ärligt talat…NÄR,kommer de placerade barnens bästa i första hand??? Vårat rättssystem sätter de biologiska föräldrarna i första rummet. Föräldearna är,el SKA,vara vuxna. De förstår vad som händee o varför. Medan barn,oavsett ålder,bara känner svek o förstår inte alks,varför fosterföräldrarna inte kan se till att de får bo kvar.
  Vid ett uppbrott…som kanske så småningom,leder till en återplacering….är det SJUKT SVÅRT att afå samma anknytning till barnen. Då fosterföräldrarna “svikit” en gång…o i barnens ögon,kan göra det igen.
  HELT VANSINNIGT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com