Är det fritt fram att begå övergrepp mot barn som omhändertagits och placerats i familjehem nu? Det hoppas jag verkligen INTE, men det är så som tingsrättens frikännande av staten i “skadeståndsmålet Sofia och Hanna Rapp Johansson” skulle kunna tolkas…

När socialtjänsten har bedömt att det finns en påtaglig risk  att den unges hälsa eller utveckling skadas tas ett beslut om omhändertagande, barnet blir “räddad” från en farlig hemmiljö eller sitt eget destruktiva levnadssätt. Socialnämnden ger barnet “nya föräldrar” eftersom de biologiska föräldrarna inte har förmågan att vara bra för sitt barn just då eller för en väldigt lång tid av barnets uppväxt. 

Sofia och Hanna är två flickor som räddades från en hemmiljö som innebar vanvård och övergrepp, men de fosterhem som flickorna placerades i var inte den lugna och trygga miljö som barnen behövde och de vuxna var definitivt inte lämpliga “nya föräldrar”.

Sofia Rapp Johansson har skrivit böcker om sin barndom och hon är en efterfrågad föreläsare, hon kan sätta ord på sina upplevelser.  Sofias böcker “Silverfisken” (-07) och “Tills skulderbladen blivit vingar” (-09) gav mig ett illamående som påverkar mig fortfarande och jag skämdes över att samhället låtit övergreppen fortgå. Jag skämdes för att jag själv var familjehem och att vuxna som jag räknat som “vara på barnens sida” hade svikit och skadat den lilla flickan Sofia.

Jag var naiv och trodde inte att dagens familjehemsvård kunde innebära en fara för barn, jag hade bilden av att vi i Sverige hade avskaffat aga och att sexuella övergrepp mot barn var olagligt.

Det genomfördes en “vanvårdsutredning” i Sverige, och sedan 2013 finns en lag som ger människor rätt till ersättning för att de farit illa i sina fosterhem, men bara om övergreppen ägde rum före den 31 december 1980. Sofia var placerad på 80- och 90-talet, hon fick inte ta del av ceremonin där saten bad om ursäkt för vanvården till de vuxna som fått sin uppväxt förstörd, Sofia fick inte heller någon ersättning.

När jag läser Kerstin Weigls krönika i Aftonbladet  förvånas jag över att tingsrätten anser att de inte kan göra en bevisvärdering av Sofia och Hannas berättelse om sin uppväxt; “Missbrukande föräldrar, välkända i socialtjänsten och för övrigt hela Enköping. Pröva hasch vid tre års ålder. Våldtagen i ettårsåldern. Upprepade övergrepp i flera fosterhem. Många, svåra, detaljerade berättelser. Vittnesmålen tog fyra dagar.” Tingsrätten har i domen inte skrivit ett ord om hur de uppfattar Sofia och Hannas uppväxt, utan tingsrättens åsikt sammanfattas i en mening:  “Det är inte ifrågasatt att Sofia Rapp Johansson och Hanna Rapp Johansson har haft en mycket besvärlig uppväxt.” 

Om en biologisk förälder vanvårdar sitt barn och begår sexuella övergrepp kan han/hon åtalas och få ett straff. När det gäller Sofia och Hannas uppväxt innebär deras placering en paradox; De var omhändertagen och placerade i familjehem, men enligt den 71 sidor långa domen från tingsrätten står det att staten inte har något tillsynsansvar för de fyra syskonen, vilket blir riktigt konstigt med tanke på det står i socialtjänstlagen i 6 kap 1§ att socialnämnden har ansvaret för de barn som omhändertas och i 4§ står det att vård i familjehem eller HVB ska bedrivas i samråd med socialnämnden. 

Det blir motsägelsefullt när tingsrätten skriver “…att fosterföräldrarna inte var en myndighet, de var i föräldrars ställe.”  Men om de verkligen ansågs vara i föräldrarnas ställe, så borde de väl straffas på samma sätt som biologiska föräldrar som begår övergrepp bör göras? Dessutom står det i socialtjänstlagen att socialnämnden har ansvaret och därmed borde kommun och stat skydda henne och systern mot övergrepp. 

Kan den här domen tolkas som att socialtjänstlagen egentligen inte gäller? Men VEM /VILKA ska då ha ansvaret för de barn som omhändertas av myndigheterna?  

Ska vi ha ett samhälle där vuxna kan begå övergrepp mot barn inom rollen som “familjehem” och komma undan med det?

 

I och med att de förlorade i tingsrätten innebär det att Hanna och Sofia nu fått sjukt höga domstolskostnader och advokat kostnader, för att inte tala om deras personliga nedslag, men i och med detta vädjat jag till er att hjälpa dom med det ekonomiska iaf, tillsammans kan vi lyckas få ihop det och se till så att barn aldrig skall behöva utsättas för något liknande. Konto nummer 83279-944 419 310-8 swedbank eller swisha till 0703939293  (detta är delat från Sofia Rapp Johansson offentlig sida på Facebook 

 

5 Responses to Är det fritt fram att begå övergrepp mot barn i rollen som “familjehem” nu?

 1. Hanna says:

  Tack????

 2. Johanna Estius says:

  Mycket bra skildring som jag VERKLIGEN hoppas fler än jag läser. Jag finns vid Sofias och Hannas sida, var med på rättegången och kommer så förbli. Tack för dina ord – detta MÅSTE spridas!!!

 3. Kjell Björk says:

  Har slitit med denna frågan sedan början av nittiotalet,till å från.Har inte skrivit några böcker,har försökt hjälpa kamrater,mot myndigheters oförstånd.Startat föreningar varit med i vanvårdsutredn,försökt få folk att förstå att det hände då,å det händer idag.Blivit sexutnyttjad som sommarbarn tillsammans med min syster,jag 7 hon 10,tre barnhem å fosterhemspl.Berättat om hur min syster tog sitt liv,bara 26 år gammal.Om hur jag med ojämna mellanrum fått höra om min taskiga barndom.Dom poppar upp,minnena,kan inte köpas för pengar,dom finns där tills min dödsdag å den är inte långt borta,är nu 74,jobbat å slitit,fått två fina flickor,som har det bra idag.MEN ser hur det s k samhället ser ut idag.Inte mycket har hänt sedan våra dagar.Det är samma oförstånd idag som igår.Barn omhändertas,som kollin,placeras hur som helst,ingen uppföljning.Pojkar å flickor utnyttjas på samma sätt dag,som igår.Den förening som jag trodde jag kunde luta mej mot är idag ett minne blott,leds av folk som uteslöt oss,som vågade säga ifrån.En uppgift har jag kvar.Lovade en vän att hjälpa honom att få rätt gentemot ersättningsnämden.Som lutar sej mot orden “allvarlig art”,ord som kom till genom förre ministern Larsson.Jag är inte ett dugg rädd för döden,i mitt fall kommer den som en befriare,lite ledsen ändå att jag inte kunnat göra mer…MVH..

 4. Anonym says:

  Har inte Justitiekanslern efterskänkt statens kostnad till Soia? Hon har dessutom meddelat att hon fått in pengarna.

  https://sofiarappjohansson.com/2016/12/22/vi-ar-i-mal/

  https://sofiarappjohansson.com/2016/11/12/en-uppdatering-av-laget/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com