Är det dags att låta hyran och maten vara billigare för vissa yrkesgrupper? Jag tror att de flesta tycker att en sån frågeställning är lite larvig och dessutom skulle inte samhället bli väldigt orättvist med ett sånt tankesätt?

Det kanske är så att samhället tycker att vissa människor har ett sånt viktigt yrke så att han/hon ändå borde känna sig rik? Tänk vad härligt för honom /henne att få ge av sin egen kärlek och känna sig behövd varenda dag av alla tacksamma människor. Den känslan kan väl kompensera allt det som Han/hon inte kan köpa…. till sig själv, sin partner eller sina barn. (och barnen borde vara STOLTA över mamma /pappas arbete) 

Det finns många yrken där samhället verkar tro att utövarnas låga lön kompenseras av vetskapen om att han/hon gör ett viktigt arbete, här kommer tre exempel på arbeten/uppdrag som har en hel del gemensamt:  

Poliser: Visste du att en nyutexaminerad polis har en bruttolön på 21 300 kronor? Det blir ungefär 16 265 kr i månaden efter skatt. Min 16-åriga son har funderat på att bli polis, men jag är inte alls säker på att jag vill att han ska behöva utsättas för att  hjälpa misshandlade eller våldtagna kvinnor/män, ta hand om fyllon, pedofiler, rånare, bovar, skurkar. En polis kan bli dödad i tjänsten.  

Socialsekreterare: Socialsekreterarnas ingångslöner har legat på runt 23 000 kronor per månad de senaste åren, men håller på att öka och självklart mest inom den privata sektorn. En socialsekreterare möter också liknande människor som poliser gör och dessutom har de den största ökningen i sjukfall med 21 procent mellan 2012 och 2014 vilket är dubbelt så mycket som i vård- och omsorgsyrkena. Socialsekreterare skulle också kunna bli dödad under arbetstid.

Det som gör mig förvånad är att socialsekreterare och poliser som kämpar för att förbättra sina arbetsvillkor och lön, verkar glömma bort familjehemmens villkor; 

“Det viktigaste av allt är att man har ett stort hjärta”, det är en sån där replik som flera (kanske rent av många) blivande familjehemsföräldrar får höra från socialsekreterare när det är dags att prata ersättning. För att vara familjehem är minsann inget arbete, utan ni ska vara som en helt vanlig familj och du får väl ingen lön för att ta hand om dina egna barn? 

Familjehem: Enligt SKLs riktlinjer för ersättning för familjehemsvård av barn, unga och vuxna för 2015 är det högsta förhöjda arvodet  12 632 kr och det är naturligtvis före skatt. Då får du en människa som flyttar in hos din familj som kan ha blivit utsatt för vanvård, våld eller sexuella övergrepp, han/hon kan ha både fysiskt eller psykiskt funktionshinder, han/hon kan ha drogproblematik eller vara kriminell, han/hon kan ha stora inlärningssvårigheter och dessutom så öppnar du din familj för det placerade barnets biologiska nätverk – vilket kan innebära väldigt underliga biologiska föräldrar.

Som familjehem får du ingen tjänstepension, du har bara rätt till A-kassa under vissa omständigheter, du är tillgänglig och har ansvar dygnen runt, du har ingen betald semester och du har ingen försäkring genom din uppdragsgivare – men du kan forfarande bli skadad eller mördad av den som placerats i din familj.

Nu vill jag att du gör en jämförelse mellan dessa tre yrkesgrupper/ uppdragstagare och bärplockare.“Bärplockare som kommer utifrån EU och får arbetstillstånd av Migrationsverket, ska få en lön i nivå med Kommunals kollektivavtal, 19 772 kronor för heltid”  Teoretiskt ska lönen betalas ut oavsett hur mycket bärplockarna plockar, de kan alltså även tjäna mer. Ordinarie arbetstid är 8 timmar om dagen och 40 timmar i veckan, de har dessutom rätt till semesterersättning och arbetsgivaren ska teckna en olycksfall- och grupplivförsäkring. 

Det här tycker jag är värt att fundera på: Både bärplockare och familjehems ersättning beräknas utifrån kommunals kollektivavtal, men familjehemmens arvode ”grundar sig på löneläget för vissa yrkesgrupper inom vårdsektorn” 

Är det den underbara förmånen att få och ge kärlek på arbetstid, känslan av att ha ett “viktigt jobb” som gör att poliser, socialsekreterare och framförallt familjehem får så dåligt betalt?

Det är väl väldigt fult tänkt av mig när jag påstår att skillnaden mellan att plocka bär och ta hand om människor borde vara större? Jag kan väl inte påstå att bärplockarna har för mycket betalt och för bra villkor? O nej…. det vore väl rasistiskt?

Nja, förmodligen har poliser, socialsekreterare och framförallt familjehem varit dåliga på att förhandla fram bättre villkor helt enkelt….

 

One Response to Hur kan att plocka bär värderas högre än att ta hand om människor?

  1. Wilma says:

    Ja och en viss socialtjänst (Västerås)har sänkt arvodena med 2000 per barn och månad för familjehem utan att informera, dom upptäckte det när dom fick sina lönespecar….tänk om polisen eller socialsekreterarna skulle råka ut för liknande.
    Vissa familjehem blir nu tvingade att säga upp sig och vad kostar inte det att försöka leta nya. http://vlt.se/nyheter/vasteras/1.3045364–det-ar-bedrovligt-hur-de-behandlar-folk-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com