Jag var på Gotland och Almedalen under den så kallade ”politikerveckan” för första gången i somras och det var inte alls en massa finklädda politiker som jag hade trott, utan det var mer politiskt på ett sätt som passade mig perfekt; diskussioner mellan människor som representerar olika organisationer. Det fanns 3794 olika evenemang att välja mellan under de här sju dagarna och jag riktade självklart in mig på de ämnen som intresserade mig mest för de seminarium som rörde barn och ungdomar i svåra livssituationer. Nu har jag tänkt ge er ett litet smakprov av det jag upplevde och lärde mig för att visa att Almedalsveckan är så mycket MER än det som visas i TV och tidningar.

Jag är säker på att ni som är insatt i familjehemsvården vet att det är väldigt destruktivt för barn att växa upp med föräldrar som är missbrukare, och i Sverige är så många som vart 5:de barn som växer upp i familjer som har en riskabel alkoholkonsumtion? Jag var på seminariet ”Ungas rätt till en uppväxt utan alkohol och droger” med bland annat Gudrun Schyman som representerade sig själv när hon var alkoholiserad mamma och Oliva Trygg som är grundare av organisationen Trygga Barnen och är uppväxt

med en alkoholiserad pappa. Det var på den här seminariet som jag insåg hur skadligt det är redan för de väldigt små barnen eftersom det viktiga samspelet som bygger upp anknytningen påverkas negativt av en full förälder som inte kan läsa av barnets signaler, och sätter sitt eget behov före barnets.

Visste ni att barn upplever att deras föräldrar blir annorlunda redan efter ETT glas vin? Oliva Trygg berättade att när hon var barn så kunde hon inte alls koppla i hop pappans förändrade beteende med vin, för i deras hus hörde det till vanligheten att pappan hade fyllda vinglas framme och hennes pappa var en sån som inte pratar sluddrade, luktade eller vinglade utan den kroppsliga förändringen smög sig på men Oliva märkte att han inte var sig själv. När barn märker att föräldern är förändrad och inte förstår vad som är fel så tar barnet på sig skulden. Människor påverkas olika av att dricka alkohol, på vissa märks det direkt medan det knappt märks på andra – i alla fall inte för dem själva eller andra vuxna, men barn märker sådana förändringar mycket fortare och. Föräldrar och andra vuxna kan ta ett aktivt val; Ska vi dricka alkohol när barnen är med eller inte?

Gudrun Schyman var ett barn till en alkoholist och blev själv alkoholist, hon berättade om alla skuldkänslor som hon hade som barn och tankar runt ”Om jag gör så här eller så här, så kommer nog pappa inte att dricka” och med sig in i vuxenlivet så tog hon en låg självkänsla eftersom vad hon än gjorde så räckte det inte till. Hon sa att hon insåg problematiken med att vara alkoholist först när hon själv var förälder och alkoholist; Barn tar på sig skulden när föräldrarna dricker och tror att mamma inte älskar henne, men när Gudrun var alkoholist så fanns ju hennes kärlek till barnen där hela tiden och hon insåg att hennes pappa också älskat henne, hon menade att det hade betytt mycket om hon som barn fått veta att pappans drickande inte handlat om att han inte brytt sig om och älskat henne. Det är lika viktigt att ge barnen stöd när föräldrarna får hjälp med sin alkoholism, de här barnen är framtidens föräldrar.

Alkohol omsätter ungefär 8 miljarder kronor per år och på samma gång så saknas det resurser att nå ut till alla organisationer som arbetar med stöd till anhöriga, och med anhöriga så menar jag verkligen barnen. På seminariet gav det förslaget att 1% av alkoholskatten skulle gå till att göra insatser så att fler anhöriga får hjälp och att vi behöver lyfta fram barnets perspektiv i alkoholpolitiken.

Med Olivia Trygg Larsen som är grundare av organisationen "Trygga Barnen"

Med Olivia Trygg Larsen som är grundare av organisationen “Trygga Barnen”

Jag och Gudrun Schyman på seminarie i Almedalen 2016.

Jag och Gudrun Schyman på seminarie i Almedalen 2016.

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com