Jag tror att vi alla är lite överraskade hur fort mobilerna och paddor har fått sån stor plats i vårat liv.
Det som är läskigt med vårat mobilbeteende är att det är samma belöningscentrum i hjärnan som stimuleras när vi använder mobilen som om vi skulle knarka. Det är därför vi får abstinensbesvär när vi försöker sluta – vi kanske blir rastlösa eller irriterade.

Det som vi borde lära våra barn från allra första stund är hur man stänger av internet, mobiler och paddor.

Vi borde lära dem att det inte är någon fara att stänga av, de kommer att få spela mer i morgon.
Vi borde tänka lite mer på ”Hur klarade vi oss före internet blev så tillgängligt?”

I Sverige så har vi vuxna glömt bort att barn behöver träna på att vara tillsammans; vi sover ensamma i våra rum, barnen äter frukost framför något TV program medan vi vuxna jäktar omkring utan att se varandra eftersom vårt fokus ligger på att hinna komma hemifrån i tid.

På förskolan och i skolan så är barngrupperna STORA och barn umgås under långa stunder mest med jämnåriga barn, vilket i och för sig är nödvändigt, men kompisarna kan ju inte mer om att hantera relationer än de själva kan.

Om vi nu tänker oss lite hockey, och då tänker jag såklart på Brynäs; Det är så här att inga brynäsare som sätter på sig skridskorna för första gången före den viktigaste matchen. Det har varit massor av träning både på barmark och på isen, de har tränat individuellt och de har tränat som grupp så att det blivit ett lag. Framförallt så har de tränare som hjälper dem hitta det bästa sättet att spela.

Det är precis så det är med barn:
Barn behöver vuxna som har TID, de behöver vuxna som kan leda dem rätt, de behöver ha alla de där miljontals små lektionerna i att träna upp empati, personligt ansvar, självkänslan, kärlek, integritet, samarbete… De behöver lära sig att gå igenom sorgprocessen och konflikthantering.
Det här kan de inte lära sig från andra barn.

bild-001

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com