När barnen leker eller spelar, då är de världsbäst på Mindfullness = de är totalt närvarande i nuet.
Det här glömmer vi vuxna ofta bort, många av oss tror att det går att styra våra barn genom ett slags trådlös fjärrkontroll, som om de står i standbyläge och är redo att agera direkt när mamma eller pappa vill ha deras uppmärksamhet. Vi vuxna tycker ofta att det borde räcka med att ropa EN gång att maten är klar, för att få ungarna att släppa allt de håller på med och skynda sig till bordet bara för att VI vill det. Och när inte ett rop funkar, så ropar vi högre och mera, sen kanske vi blir riktigt irriterande och säger till barnet att nu blir det konsekvenser och eftersom du inte hörde vad jag sa.

Om vi gör en jämförelse till oss vuxna så kan vi bli likadant uppslukade av nuet när vi ser en bra konsert, en riktigt bra biofilm, yogar eller läser en spännande bok. Tänk dig då att någon vill ha din uppmärksamhet för att tvinga i väg dig därifrån för att du ska göra något som du känner är helt oviktigt…

Så kan det kännas för barnet när du tjatar om att maten är klar eller att det är dags att städa.

Ett tips till alla vuxna är att gå TILL barnet, kolla in lite vad barnet gör se till att ni får kontakt, att ni får ögonkontakt och intressera dig en liten stund för vad barnet gör innan du talar om att maten är klar.

Vissa barn behöver mer utrymme för ställtid, det är tid för att kunna ställa om sig till något som han/hon inte har bestämt själv och göra sig beredd att avsluta en aktivitet. Du kan till exempel säga ”Nu ska vi äta om fem minuter så det är dags att avsluta, jag ställer äggklockan här och när den ringer så vet du att fem minuter har gått.”

Om du har ett barn som spelar ett spel så skulle du kunna säga: ”Hur lång tid tror du att det är kvar på banan?” Om barnet då säger att det ungefär är fem min då kan du faktiskt ta det lite lugnt, barnet behöver inte komma direkt utan du skulle kunna säga ”Ok, då kommer du till bordet direkt du har spelat klart.”

Jag är säker på att det blir skillnad om vi vuxna inser att barnen är precis som vi och att de inte heller är mottagliga för att bli “styrda av fjärrkontroll” när de är uppslukade av att vara totalt i nuet.

hitta-ditt-basta-satt-att-vara-foralder-pa-nr-6-1-001

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com