Ett av de seminarium som jag var på under Almedalsveckan 2016 var ”Brott mot barn på internet, om sexuella övergrepp oneline och dess konsekvenser offline” som arrangerades av Rädda Barnen så deltog bland annat Carin Götblad som är länspolismästare var en av de fem seminariedeltagarna. Det är ett växande problem att barn utsätts för sexuella övergrepp via internet, det kan vara att en vuxen lurar till sig barnets förtroende och växer vidare till att barnet skickar nakenbilder eller filmer där de tvingas utföra sexuella handlingar till förövaren. Det här kan låta konstigt för oss som inte är insatta, men det händer oftare än vad vi tror och det är alla slags barn som blir utsatta, inte bara de mest utsatta. Vi fick se en film där en helt ”vanlig” 14- årig tjej berättade om hur en man skrivit till henne att han skulle slå in hennes tänder med en kofot om hon inte skickade nakenfoton, den här mannen hade också visat tydligt att han visste var hon bodde, hade uppgifter om familjemedlemmar.

De här brotten mot barnen som sker genom internet gör att bilder och filmer finns kvar, övergreppet mot barnen pågår om och om igen genom att det är många som ser. Carin Götblad önskar att vi talar om händelserna som de verkligen är; Det är en våldtäkt och för att den begås via nätet ska inte göra den ”mindre värd” i rättssalen än fysiska våldtäkter. Som det är nu så blir det i bästa fall ett bötesstraff för förövaren och det här är pedofiler som tragiskt nog dessutom är ett så kallat Upprepningsbrott; Samma vecka som förövaren blivit dömd eller kommer ut från fängelset, så sätter de sig framför datorn och surfar efter nya barn att utsätta. Tyvärr så tar det enorma resurser för polisen att utreda de sexuella övergreppen som sker mot barn via internet, när ett utsatt barn upptäcks så tillkommer ofta över hundra barn som blivit utsatt på liknade sätt av förövaren.

Carin Götbald sa att ”Tystnaden, okunskapen och organisationen är förövarens bästa vän.” Myndigheterna behöver förstå att Internet inte har geografiska gränser utan det behövs ett större samarbete över landgränser och få större resurser. Hon sa att föräldrar behöver bli mer medvetna om att pedofiler finns överallt, de finns där barn finns och med hjälp av internet har de tillgång till barn överallt. Carin sa också att en dömd förövare sagt till henne: ”Ni vuxna måste lära era barn att det är deras kropp och att kroppen har gränser.”

Carin Götblad Almedalen 2016

Carin Götblad Almedalen 2016

13612310_1224793010894669_8618667110904393840_n

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com