Det är dags att börja skriva här igen, våren har gått alldeles för fort och varit fullproppad med föreläsningar runt om i landet. Tyvärr så sköt jag upp namnändring (jag har bytt efternamn) på hemsidan och bloggen i sex månader bara för att det kändes så komplicerat ( som mattematik, och jag är INTE någon mattemänniska) Men det var inte egentligen mer komplicerat än att ringa ett telefonsamtal och delegera uppdraget till någon som kan fixa hemsidor så får jag ägna mig åt det som jag inte stressar mig lika mycket som matte: Föreläsa och att skriva.

Jag inför en ny tradition: Boktips. Min ambition är att tipsa om böcker som jag tycker är meningsfulla och fokus ligger på: Relationer mellan människor, föräldraskap och psykologisk utveckling. Allt samlat i kategorin: Boktips så det blir lättare att hitta.

Tonårsboken – så gick det för andra som liksom du undrade: Hur ska det här gå? av Catarina Kentell & Catharina Wöhlecke-Haglund ( 2017)

Den här boken innehåller ingen “metod” för hur du som förälder ska få din tonåring att bete sig som DU vill och  den här boken är dessutom helt befriad från akademisk text om utvecklingspsykologi, det gör att boken blir trovärdig och lätt att ta till sig.

När jag läser Tonårsboken får jag känslan av att sitta och prata med andra tonårsföräldrar och lära mig av de andras erfarenheter – “slippa uppfinna hjulet på nytt varje gång” –  Vi får läsa om hur “vanliga människor”: föräldrar och numera vuxna tonåringar från tolv olika familjer känner och tänker när de reflekterar kring tonårstiden. Det som verkligen förhöjer känslan av att jag får vara med under verkliga samtal är att föräldrarna och barnen oftast har helt olika uppfattningar, det blir så tydligt att alla människor har sina egna sanningar och perspektiv. De överraskar varandra.

Jag tänker att jag vill också ha såna här samtal med mina tonåringar när de blivit vuxna!

Boken är indelad i olika teman: Dilemman, tjat och gnat, föräldrar har också känslor, tillit, frigörelse m.m. Varje tema är i sin tur indelad i underrubriker där en förälder och den som var tonåring reflekterar kring händelser i deras liv, till exempel så berättar mamman”Christel” om hur hon själv blev lika känslosam som en tonåring när känslan av att förlora sitt barn och katastroftankarna slog till. “Christel” pratade med dottern “Anna” om det svåra att under den turbulenta tonårstiden veta om det som händer just nu är det värsta eller om det blir värre:

“…Tänk om man som förälder vetat att detta som händer nu bara är en knakning, det är bara en liten avstickare på vägen att bli vuxen. Det är helt normalt och kommer att rätta till sig igen…”

En annan tonåring “Molly” berättar om tiden då hon ska bo med sin mamma “Diana” igen efter några nästintill regellösa år då bott med sin pappa. Molly var fortfarande uppfylld av ilska mot mamman som tagit intiativ till skilsmässan och flyttat i hop med en ny man. När mamman ställde krav reagerade den 18-åriga Molly som en oerhört trotsig tonåring och hemsituationen var ohållbar. Som tur var så kom det en natt när de ägnade timmar åt att prata ut och rädda sin relation, Diana säger att hon inte vet hur hon tänkte då, men att hon vet hur hon tänker nu:

” … Som förälder har jag ansvar för att hjälpa mina barn att växa upp till ansvarsfulla och empatiska unga vuxna. Det gör jag inte om jag väljer att ducka för potentiella konflikter för att jag är rädd för att mina barn ska bli arga på mig…”

Efter avsnitten där föräldrar och f.d tonåringar har berättat så finns det utrymme för min egen reflektion i det korta avsnittet: ATT TÄNKA SJÄLV:

“…Nyckeln till att hitta tillbaka sitter nog många gånger i att ta det första steget, att få i gång samtalet och på en bra plats…”

“…Vad skulle du vilja prata med din tonåring om? Hur skulle ett gott resultat av samtalet se ut? Hur skulle ett bra samtal kunna starta? Vad är din bästa förhoppning att samtalet ska leda till?”

Sedan kommer en kort liten avdelning som heter: ATT TÄNKA TILLSAMMANS. Det är tips på hur du kan prata med din tonåring kring det här ämnet.

Det som jag tycker så mycket om i boken är: Naturligheten,  det är som att vi sitter tillsammans och pratar. Det är finns inga moraliska pekpinnar och politisk korrekthet. Det är ärliga berättelser om upplevelser. De korta avsnitten till reflektion ger dig inga svar, utan ambitionen är att få dig att fundera lite djupare och hitta den förståelse och lösning som passar dig, din tonåring och situation som ni lever i.

Det som jag känner är lite mindre bra är att alla familjerna kommer från liknade livsförhållanden, jag uppfattar det som att de flesta föräldrarna har hög levnadsstandard och att utbildningsnivån på föräldrarna är förhållandevis hög. Författarna skriver att de samlade i hop föräldrar från sina egna nätverk. Jag vet också att det är ett medvetet val som författarna gjort, de skriver att de valt bort berättelser som kräver professionell hjälp såsom allvarliga drogproblem, övergrepp och psykisk ohälsa. Men jag tycker samtidigt inte att det här är fel, om alla skulle inkluderas så skulle boken behöva bli väldigt mycket tjockare.

Här är länken till hemsidan: Tonårsboken 

 

 

Tagged with:
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com