Det är sommar, solen lyser och det är varmt (precis som det varit i flera veckor nu…) I dag är det en dag då jag faktiskt är helt ledig, i morgon jobbar jag igen. Jag är 49 år och sommarjobbar, precis som de senaste fem åren så jobbar jag på boende för vuxna som har schizofreni och precis som de senaste tre åren så jobbar jag natt. På natten sover de flesta boende, jag brukar beskriva mina arbetsuppgifter som att vi har “jour” för även om det är lugnt så kan det hända saker och det kan ske förändringar snabbt. Mina kollegor (vi är två personal varje natt) kollar TV i timmar medan jag sitter med min dator och “tar tillvara på tiden” dvs dubbeljobbar för jag fixar med mina föreläsningar. Jag sitter nästan hela natten framför min dator.

I dag när jag är ledig så är jag rastlös, jag kan inte ta tillvara på ledigheten när det finns saker som jag borde göra. Så jag jobbar med mina föreläsningar…

Den här sommaren är det ungefär 22 år sedan som jag hade en “vanlig semester”, det var innan jag blev mamma för första gången och det var på den tiden som jag arbetade heltid som förskollärare = ca fyra veckor semester. Efter det har jag ägnat somrarna åt att vara allvarligt sjuk, vara familjehemsmamma och att sommarjobba.

På mina föreläsningar berättar jag att vi lär oss genom våra föräldrar hur det är normalt att vara som vuxna, normalt att bete sig i relationer  och normalt att vara som förälder. Jag har lärt mig genom mina föräldrar att ta tillvara på tiden – det finns saker att göra varenda dag. Jag har ärvt mitt beteende, jag har blivit präglad till att ha svårt att ta det lugnt.

Jag har tydliga minnen av att pappa frågade “Vad har du gjort i dag?” även när jag var sjuk och hemma från skolan. Jag minns att han tyckte att jag kunde dammsuga eller nåt när jag ändå var hemma. Så lite kan behövas för att lära in ett beteende hos ett barn.

Nu för tiden tycker mina föräldrar ofta att jag stressar alldeles för mycket. Mamma lärde sig redan för 20 – 30 år sedan att ta det lugnt när hon var ledig, pappa kan ta det lugnt ibland. De är helt omedveten om att jag lärde mig det här beteendet för det användes inga bestraffningar eller belöningar för att få mig att ta fram dammsugaren eller vika tvätt, jag lärde mig bara att de var ett “normalt beteende” att ta tillvara på tiden:

Jag har pluggat nästan oavbrutet sedan år 2007: Läst kurser på universitet, gått utbildningar som utformats av Jesper Juul och Ben Furman, gått flera distansutbildning med Gordon Neufeld dessutom så läser jag nästan alltid någon bra bok (facklitteratur) med pennan i hand för att stryka under det som jag verkligen vill komma i håg. Om jag äter ensam så läser jag samtidigt, jag läser på toaletten och när jag tar mina promenader så lyssnar jag alltid på någon meningsfull podd, dokumentär eller lyssnarbok. Jag kan tänka mig att min hjärna går på högvarv nästan hela tiden.

Det vill jag inte överföra till mina barn.

Jag vill att mina barn ska ha förmågan att vila när de är lediga, det kommer de ha nytta av som vuxna.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] Zaazu Emoticons Zaazu.com