fbpx

Fråga Eva-Lena – Filmad vägledning om barn

Fråga Eva-Lena – Filmad vägledning om barn.

Föräldrar som mailat en fråga om barn och får svar via en film, det ger fler människor möjligheten att se svaret och lära sig av varandra.

Jag är utbildad handledare för föräldrar via Jesper Juuls utbildningsorganisation Family-Lab, utbildad inom lösningsfokuserad metodik för barn och ungdomar genom Ben Furman och utbildad grupphandledare på systemteoretisk- och salotogen grund.

Film nr 1: Anna: ”Han bråkar så vid matbordet”

Anna har mailat och undrar vad föräldrarna kan göra för att det fyraåriga barnet ska sluta bråka och skrika när familjen ska äta.
För att det ska bli tydligt att barnets beteende kan bero på många olika saker, så visar jag en modell med cirkulära synsättet som jag också använder i sina föreläsningar “Barn beter sig bra, om de kan” och “Barn är inte på ett visst sätt, de blir på ett visst sätt”.

Familjen behöver bryta maktkampen och det negativa samspelsmönstret. Jag berättar om det lösningsfokuserade arbetssättet som jag skulle använda sig av för att hjälpa föräldrarna att hitta styrkor och de resurser som finns i familjen.

Filmad 25 oktober 2020

Film nr 2: Johanna: ”3,5-åringen slår sin lillebror”

Johanna har mailat och ställt en fråga till Eva-Lena Larsdotter, föreläsare och utbildad handledare för föräldrar (föräldracoach): https://evalenalarsdotter.se/ Mamman berättar att deras 3,5-åring slår, puttar, nyper och sätter sig ovanpå sin 17 månaders lillebror. Hon beskriver barnen som harmoniska och trygga, men hon känner att hon blir helt knäpp av den stora pojkens “tjuvnyp” mot lillebror och över att han skrattar åt henne när hon blir arg och ger tillsägelser.

Eva-Lena berättar vad föräldrar kan göra med syskon som bråkar och hur viktigt det är att ta konflikthantering när det är lugnt och inte när det stormar som mest. Hon berättar att barnstyrd tid är ett bra sätt att minska på bråken och dessutom så kan barnstyrd tid ge fler positiva “bieffekter”.

Eva-Lena berättar hur hon skulle kunna hjälpa familjen att hitta balansen igen genom det lösningsfokuserade arbetssättet och hur “Jag Kan metoden” skulle kunna hjälpa den stora pojken träna upp färdigheten “Vara omtänksam mot lillebror”

Filmad 27 november 2020