Respons från föreläsningar

 

Hitta ditt bästa sätt att vara förälder på

“Intressant att du var så öppen med dina egna erfarenheter inom familjen. Super! Som förälder tar jag med mig vissa saker som jag vill pröva på mina barn. Ska bli en mindre “nej-sägare. Som pedagog kände jag igen mig i många situationer och fick med mig tips att pröva i verksamheten.”

– Liezel Ljung, barnskötare, Upplands-Bro

“Intressant, inspirerande och insiktsfull. Du upplevs ärlig i ditt framträdande, lugn och kunnig med flera fina exempel och en stor dos humor även i allvaret. Jättebra! Jag tar med mig att stanna innan jag möter mina tonåringar i samtal, försöka lägga mitt emotionella åt sidan och läsa in det som inte sägs ännu mer än jag gör i dag. Stort tack!”

– Sandra Lantz, Universitersadjunkt Högskolan Gävle, Söderhamn

“Du förklarar på ett tydligt och bra sätt som går rakt in i mitt hjärta. Nära till tårar och skratt hela tiden. Allt var superduper, tusen tack! Jag tar med mig att behålla mitt lugn som vuxen och på riktigt lära känna mina barn och ge dem en fin tillit till sig själva och andra. Och ge mina barn tiden i processen “önskan – ja/nej – kamp – sorg – lugn.”

– Karin Pedersen Ritäkt, personlig assistent, Falun

“Fängslande, lätt att sätta sig in i situationer utifrån dina konkreta exempel. Jag tar med mig att visa kärlek, vara äkta, bygga bra relationer där jag ser styrka och det värdefulla i våra olikheter. Vara tydlig i min vardag och berätta/förklara tillstånd/situationer. Förmedla och visa att mitt barn är värdefull. Se och bekräfta. Likvärdighet! Lära känna mitt barn!”

– Susanne Olsson, förskollärare, Bollnäs

“Skulle vara obligatoriskt i samband med familjebildande (sälj in föreläsningen till landstinget ) Många bra och “naturliga” exempel, bra bilder och bra att prata i bikupor.  Jag tar med mig väldigt mycket både hem och till jobbet. Att våga vara mer autentisk, ta lärdom från barn och ställa kloka lösningsfokuserade frågor”

– Anders Sörell, ingenjör, Gävle

“Ditt personliga och varma bemötande, tydligt och intresseväckande. Jag har läst Jesper Juul och tycker att du sammanfattar tankesättet på ett väldigt bra och tydligt sätt. Jag tar med mig att fortsätta tolka barnets signaler även efter spädbarnstiden.”

– Charlotta Andre’, projektledare på myndighet, Trosa

“Din energi som du förmedlar och att du ser till att ha variation som gör att vi blir delaktiga. Dina slutord var toppen; förmedla att det är kul att vara vuxen. Jag tar med mig att lyssna empatiskt, sätta mina gränser, våga visa känslor både glädje, ilska och sorg. Bekräfta barnens känslor och försöka att inte ge lösningar.”

– Martin Svensk, ekonom, Hudiksvall

Läs mer

 

 

Barn beter sig bra om de kan

“Fantastiskt klok, medkännande och energigivande. Hoppingivande. Jag vill lära mig mer – känsla. Du är kunnig, talar tydligt och lugnt, pedagogiskt upplagd föreläsning. Du använder olika medel för att nå fram – jättebra! PowerPoint, skrivblock, kroppsspråk, godis, tonläge, papper. Du är toppen som du är! Jag kan använda massor, jag har en liten pojke som behöver mycket, och nu kan jag ge honom lite till. Tack! Nu har jag fått tanka energi och kunskap.”

– Anne Bergstrand, arkitekt och Familjehemsförälder, Stockholm

“Enorm erfarenhet. Brinner inom området. Trovärdig. Positiv & uppriktig. Jag har varit väldigt inne i din föreläsning och satt och tänkte konstant hur dina förklaringar passar in i min vardag, tex vad jag kan bidra med i vardagen till mina barn och familj. Jag köper ditt koncept till 100%. Skönt att få ord på saker jag känner. Jag tycker du är grym.”

– Malin Kujansun, personlig assistent, Gävle

“Tycker du var jättebra och engagerad. Framförandet var så fullt av positiv energi att timmarna gick fort. Praktiskt och tydliga exempel varvat med teori. Det var toppen.
Jag tar med mig förståelse för att motståndsviljan finns och påverkar. Nyfiken också, för jag känner igen beteendet från mig själv.” 

– Henrik, revisor, Hudiksvall

“Verkligen en röd tråd genom hela och superbra exempel. Teori. Praktisk. Din öppna personlighet som får en att känna trygghet. Påminnelse att reflektera om sättet man kritiserar på. Önskehanden.”

– Sofia Wennberg, mammaledig, skolresurs och kvinnojour, Bollnäs

“Tyckte det var ett bra flöde i föreläsningen, det varvades mellan föreläsning, exempel och diskussion. Många tankar som väcktes. Tar med mig en hel del tankar och funderingar, det var många träffande exempel som jag kan reflektera till. Jag tycker att det var en väldigt bra föreläsning.”

– Marcus Zäll, rörmokare, Bollnäs

“Bra att du hänvisar till forskning! Känns seriöst. Massa klokheter! Mycket användbart till vardagssituationer med barnen.”


– Josefine, socionom, Hudiksvall

Läs mer

 

 

Hur anknytning påverkar självbild och relationer

“Bra. Mycket kunskap och innehåll som är varierande. Bra exempel på olikheter hos människor och hur vi kan förändra och framförallt ändra synen på sig själv. Mycket lättbegripligt och bra! Jag kommer att ta med mig att inte sträva efter förändring hos andra än sig själv. Att inte tolka andra.”

– Numi Ali, sjuksköterska och jour och familjehem åt Vårljus.

”Du är kunnig, engagerad och hittar rätt nivå utifrån publik, du har en fantastisk utstrålning. Jag kommer att ta med mig kunskaper som jag har användning av i min lärarroll.”

– Joacim Carlsson, lärare på gymnasiet, Gävle

”Tack för en inblick i ett problem som jag ser varje dag. Denna föreläsning har gett mig ett nytt sätt att se och hur man ska ändra på sig själv för att nå sitt mål. Jag kommer att ta med mig att aldrig ge upp och alltid värdera varandra. Kommer att göra mycket av det som sagts för att ändra på mitt sätt att leva.”

– Christian Jönsson, Snickare inom ungdomsverksamhet, familjehem, Västerås

“Utmärkt bra. Bra bilder, illustrationer och berättelser. Vi kommer att ta med oss det salutogena, där finns tänkvärda saker. Har fått mer kött på benen om anknytning.”

– Daniel & Ann-Sofie Sejerfast. Familjehemsföräldrar samt pastor och sjuksköterska, Malmö

“Dina styrkor är din erfarenhet som familjehem. Du är pedagogisk och kan fånga publiken. Du är kunnig inom systemteori. Bra resonemang om KASAM. Jag kommer att ta med mig påminnelsen om KASAM, vikten av att informera så att saker/händelser kan bli mer begripligt.”

– Sandra Johansson, Socialsekreterare, Motala

”Mycket kunskap som sprudlar fram. Både ”lätt” och ”tung” kunskap/teori som förmedlas. Kroppsspråket jättebra! Anknytningsdelen i föreläsningen gav en lite bättre förklaring till utvecklingen/mognad.”

– Peter Björklund, Försäljning, Familjehem, Köping

“Styrkan är ditt tydliga och klara språk, du snurrar inte in dig i konstiga ord utan säger bara precis som det är. Jag tycker att du gjorde en föreläsning som den ska vara! Jag tar med mig “man blir som man umgås” och att allt inte är lika självklart för andra som mig själv.”

– Sandra Johansson, familjehem åt Friab, Varberg

”Naturlig avslappnad föreläsningsstil. Trevligt och bra med personlig presentation. Konkret och verklighetsförankrad vetenskapligt underbyggd. Så viktigt med anknytning, något vi lever med, en stor brist av i vår vardag som familjehem.”

– Mari L- Sjöstedt, Förskollärare i F-klass samt familjehem, Skellefteå

”Styrkorna i din föreläsning är din förmåga att på ett lättsamt och ödmjukt sätt belysa svåra saker i livet och visar på betydelsen av ett salutogent synsätt i mötet med/mellan människor. Du är en entusiastisk person, lycka till i fortsättningen.”

– Marissa Lonnakko, Socionom, Grupphandledare, Sundsvall

”Du är en mästare på metaforer: ”osynliga huvudpersoner”, ”sekreteraren i huvudet” osv. Du är bra på att interagera lagom med publiken. Det kändes som om föreläsningen är uppbyggd på osynliga rubriker som gör det lätt att följa med. Det var den snyggaste och proffsigaste powerpoint jag någonsin sett!”

– Emelie, Administratör Lindberg Utveckling AB, Örebro

Läs mer

 

Om anknytning för personal inom barnomsorgen (inköpt specialföreläsning)

“Detta är något föräldrar till förskolebarn och skolbarn borde få höra, otroligt intressant. Du har en röd tråd, bra bildspel och bra exempel. Tänkvärt! Jag tycker att det var bra!  Jag tar med mig att vara mer mentalt närvarande både med mina egna barn och barnen i förskolan.”

– Marie-Louise Kaipe, förskollärare, Falun

“Intressant och superlivsviktigt ämne. Du har något att berätta och du gör det livfullt, spännande och angeläget. Man vill lyssna och höra mer. Du utstrålar angelägenhet, kunskap och erfarenhet och det är bra! Jag blir styrkt i att lita på det jag känner är viktigt i relationer, det är så bra att få höra någon säga det högt och påminnas om hur viktigt det är. Det kan jag använda hela tiden i möten.”

– Maria Steneryd, förskollärare, Falun

“Du förklarar teorierna på ett enkelt och konkret sätt, blandar teori och praktik fint. Jag kommer absolut ta med mig förståelse för barns utveckling.”

– Torbjörn Leek, förskolechef, Falun

 

Hur kan vi förstå placerade barn?

“Jättebra. Tycker att anknytningen är A-O, jag blir glad av anknytning och tror att alla behöver mer kunskap om detta i sitt arbete. Att göra svårigheter tydliga/synliga. Bra fallbeskrivning med Julia. Roligt och bra att lyssna på dina egna erfarenheter som familjehem. Att vara en viktig förebild och förmedla “roligt att vara vuxen”

– Madeleine Blom, familjehemskonsulent på Attendo Rewith Familjehemsvård, Ramnäs

“Tydlighet, bra nivå för att förstå. Bra! Intressant om socialt- och personligt ansvar och vikten av att bemöta/fostra för ett eget ansvar för behov och önskningar. Stärka självkänslan.”

– Rose-Marie Nordström, familjehem, Ramnäs

“Personligt och inbjudande framträdandet. Engagerad och entusiasmerande. Bra karisma. Jag tar med mig de instrument jag kan spela på för att stärka barnets självkänsla och ta personligt ansvar.”

– Gunnar Werner, senior konsult på Attendo Rewith Familjehemsvård, Ramnäs

 

Kunskap ger förståelse, relationer ger möjligheter – en utbildningsdag

“Fullproppad med kunskaper framförd med stor energi. Du är både kunnig på området och en bra talare. Det är bra att du ger många exempel det hjälper teorin att “fastna” i medvetandet. Jag tar med mig en större medvetenhet om barn med avbruten anknytning fungerar och hur vi kan arbeta med problematiken. Nästa steg skulle vara ännu mer praktik.”

– Janette Nilsson, socialchef familjehemsektionen verksamheten ensamkommande barn, Malmö

“Ditt engagemang, förmåga att berätta och utbilda. Precis det vi behöver fördjupa oss i.  Vikten av anknytning och hur bristen på anknytning påverkar individen. Förståelse för var individen befinner sig.
Att förstå människor utifrån deras inre bild av sig själv.”

– Catharina Finne, sektionschef socialtjänsten Malmö

“Mycket bra föreläsning med ett brett perspektiv av ämnet. Bra diskussionsövningar samt utrymme för frågor. Använder absolut föreläsningen om otrygg anknytning i mitt arbete. Kommer även att användas i analys till utredningarna vi skriver.”

– Dalia Sager, socialsekreterare, Malmö

 

Familjehem – en möjlighet att starta positiva processer.

”Bra och intressant när du berättar om dina erfarenheter. Du är positiv när du berättar vilket kan få oss att ha en positiv inställning till placeringar, även när det går sämre.

Jag kommer att ta med mig dina erfarenheter, din uppsats osv. Jag tar också med mig din positiva sida till att vara familjehem trots att du berättar om de svåra stunderna. Kommer komma i håg din föreläsning för du gör den på ett bra sätt! Intressant att få veta om arvode, familjehemsutbildningar osv.

Det har varit en jätteintressant föreläsning, skönt att du pratade om erfarenheter och praktiskt än mycket teorier! Går att koppla till en verklighet är du berättar om din studie och erfarenheter.”

– Amalia, Socionomstudent Lunds Universitet

”Du är väldigt tydlig med allt du säger vilket gör det mycket lättare och roligare att lyssna. Du är väldigt heltäckande, du nämner allt rörande familjehem känns det som! Bra helhetsbild. Allt har varit nytt för mig, så jag har fått jättemycket kunskap. Och praktisk kunskap inte bara siffror och historik utan sätt för hur man kan arbeta, tillvägagångssätt, saker att tänka på för att jag som socionom ska göra ett bra jobb. Efter din föreläsning kan jag tänka mig, och vill egentligen arbeta som familjehemssekreterare vilket jag tidigare inte ens har intresserat mig för!”

– Madelene Holmberg, Socionomstudent, Lunds Universitet

“Äntligen är det någon som framför sådant som ingen annan vågar prata om.  Jag tycker att det är oerhört bra att vi får höra erfarenheter och åsikter från en person som varit familjehem, du borde föreläsa för socialtjänsten eller/och politikerna också så dessa personer kan få en inblick över den svårighet och problematik som uppdraget kan innebära.”

– Sveda, socionomstudent, Lunds Universitet

”Bra med egna erfarenheter och bra att du kopplar in dem lite här och var. Jag hoppas att du fortsätter med ditt arbete för att förbättra situationen, jag tycker att du har massa bra ideér! Jag kommer att ta med mig mycket information om hur det är att vara familjehem! Ett viktigt ämne som känns väldigt bortglömt.”

– Petra Neumann, socialsekreterare och studerande, Lunds Universitet

”Du ger ett annat perspektiv än vad vi på utbildningen tidigare fått, ett tydligare familjehemsförälder-perspektiv. Bra med variation av både powerpoint, din studie och egna erfarenheter. Jag kommer att ta med mig att det finns mycket på detta område som kan och bör förbättras, mycket av detta kan dessutom göras med relativt små medel.”

– Carolina Garrido Olsson, socionomstudent, Lunds Universitet

Läs mer

 

Styrkor och resurser – en föreläsning om att starta positiva processer

“Otroligt bra och otroligt “lägligt” för mig att ha lyssnat och tagit del av dina kunskaper. Tydligt och personligt. Kanontack! Tack snälla för en eftermiddag som gav mig nya insikter,hopp och en slags glädje. Det var en fröjd att lyssna på dig då jag i vanliga fall har stora svårigheter med att ta in och sålla information. Jag upplever att du “brinner ” för det du förmedlar och det kändes tydligt. Det är då det brukar bli bra”

– Helene Bolinder, Gävle

“Du är tydlig och begriplig i ditt språk och har en stark utstrålning som gör det lätt att lyssna utan att bli trött. Jag kommer att ta med mig inspiration och motivation att utföra mitt arbete ännu bättre än tidigare. Tar med mig nya infallsvinklar som gör mig öppnare (förhoppningsvis) i mina möten med människor.”

– Månika Åberg, mentalskötare på gruppboende, Gävle

“Du förklarar på ett bra sätt som är lätt att förstå, du är engagerad och intressant att höra på. Fortsätt som du är nu och fortsätt vara du. Jag tar med mig att se det positiva hos varje barn och lyfta barnet ytterligare. att tänka på att jag kan tolka saker på ett helt annat sätt än vad en annan person gör.”

– Åsa Berger, Förskollärare Trädgår´ns förskola, Söderhamn

“Du berättar och beskriver tydligt och begripligt de olika teorierna. Du är engagerad och skapar intresse. Jag tar med mig att försöka se det positiva och möjligheterna i sitt liv. Jag kan påverka mitt liv så mycket mer än jag kunde tro.”

– Eva Juhlin, distriktsköterska, Hudiksvall

“Din energi smittar av sig. Du inspirerar. Jag tar med mig att se problem som utmaningar, ta tillvara individens resurser, att se det självklara, det är det enkla som är det svåra.”

– Lena Lindroth, psykskötare gruppboende, Gävle

“Positiv, glad och inspirerar. Dina styrkor är att du kan göra “utsvängningar” och sedan komma tillbaka. Jag som chef för förskolan kan använda det som du berättade både till min relation till min personal samt i arbetet med barnen och vårdnadshavarna.”

– Susanne Lundqvist, Förskolechef Trädgår´ns förskola, Söderhamn

”Jag har varit arbetssökande i sju år och har till och från tappat hoppet om att få ett jobb. Som arbetssökande är det ännu viktigare att fokusera på det man är bra på och utveckla det. Efter många sökta jobb utan att komma på intervju är det svårt att tro på sig själv. Ett mycket bra verktyg är det salutogena förhållningssättet – att starta positiva processer, som Eva-Lena Larsdotter föreläser om. Ett sådant arbetssätt på Arbetsförmedlingen skulle öka de arbetssökandes motivation i sitt arbetssökande. Det skulle bli en win-wineffekt! Fler får större möjlighet att få jobb och Arbetsförmedlingen får då färre arbetssökande ”  

– Mari Larsson, Gävle 

Läs mer